F

Gekarnde boter van rauwe melk

Roomboter

Wij laten de melk op natuurlijke wijze opromen en scheppen de room er handmatig af. De room wordt aangezuurd met eigen karnemelk. Langzaam vormt zich melkzuur, dat onze rauwmelkse roomboter de karakteristieke smaak geeft. In 2018 uitgeroepen tot de beste boerenboter!

Ambachtelijke roomboter

De aangezuurde room blijft 24 tot 36 uur rijpen. De dik geworden room wordt vervolgens gekarnd. Hierbij komt de karnemelk vrij. Daarna wordt de roomboter gewassen, gekneed en eventueel gezouten. Het resultaat is een prachtig smaakvol en gezond natuurproduct.

Echte grasboter van rauwe melk

Tijdens het weideseizoen, als de koeien buiten grazen, maken we op deze manier heerlijke en gezonde grasboter. De boter is dan smeuiiger, romiger, beter smeerbaar en bevat meer omega-3 vetzuren en vitamine K2. In de winter hebben de koeien een iets ander dieet. Voor de fijnproever heeft de boter dan een enigszins andere structuur en kleur.

Beste roomboter van Nederland

Onze ambachtelijke rauwmelkse roomboter is meerdere malen bekroond. In 2020 won de Sophiahoeve opnieuw de landelijke Boerderijzuivel Cum Laude Award in de categorie boerenboter.

De Sophiahoeve wint Cum Laude Award voor boerenboter 2020

Voor particulieren en horeca

Voor particulieren is de boter verkrijgbaar in 500 grams verpakking, licht gezouten en herkenbaar aan de verpakking met de blauwe opdruk.

Voor de horeca is de boter ongezouten verkrijgbaar in 1 kg verpakking. De met zeezout gezouten boter wordt in rollen van 500 gram verpakt, rondellen worden gratis bijgeleverd.

Boter, kaas en karnemelk

In vroeger dagen was roomboter het belangrijkste én kostbaarste zuivelproduct. De Leidse roomboter van rauwe Blaarkopmelk stond bekend als de beste boter ter wereld. De boerenroomboter werd geëxporteerd naar het Engelse en Franse hof.

Karnemelk en de Boeren-Leidse kaas waren in die tijd het bijproduct van de boterbereiding. Heden ten dage vormen ze ‘de heilige drie-eenheid’ van de zuivelproductie in de Leidse regio, zoals chefkok Joris Bijdendijk het omschrijft op de menukaart van RIJKS.

“Als kok wil ik gewoon het lekkerste. Ik wéét gewoon dat de Leidse boter van blaarkopkoeien de lekkerste boter ter wereld is.”

Joris Bijdendijk, chefkok RIJKS Amsterdam, aan tafel bij Jinek

Joris Bijdendijk en blaarkoppen bij Eva Jinek