F

Taste the Dutch Masters: onze oude Boeren-Leidse kaas in Berlijn

Januari 2020 – Onze oude Boeren-Leidse kaas lag vorige week op een prominente plaats in het Nederlands paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn, hét internationale event voor levensmiddelen, landbouw en tuinbouw. Onder het motto ‘Taste the Dutch Masters’ presenteerde Nederland zich hier met cultuurhistorische streekproducten.

bij Taste the Dutch Masters op de Grüne Woche in Berlijn werd ook de oude Leidse kaas van de Sophiahoeve gepresenteerd

Cultuurhistorische streekproducten

In het paviljoen was een hedendaagse versie gemaakt van een wereldberoemd 17e eeuws stilleven van Floris Claesz van Dyck. Zo werden duurzaam geproduceerde streekproducten gekoppeld aan de Hollandse culinaire cultuurhistorie.

voor Taste the Dutch Masters werd een hedendaagse versie van een 17e eeuws stilleven ingericht

Dutch Masters: kennis van culinaire historie

Met ‘Taste the Dutch Masters’ werden 30 makers en streekproducten gepresenteerd, waaronder diverse kazen. “Dutch Masters zijn producenten van streekproducten die kennis van culinaire historie combineren met hart voor het landschap én een uitmuntende smaak”, aldus Slow Food, een van de initiatiefnemers. Minister Carola Schouten kwam het paviljoen openen.

Taste the Dutch Masters werd geopend door minister Carola Schouten en SlowFood voorzitter Nelleke Don

Positieve reacties

Er werd door de Duitse bezoekers erg positief gereageerd op de heerlijke oude Leidse kaas, vertelde Ellen Heemskerk van Boerderij De Morgenstond uit Oud-Ade, die de Boeren-Leidse kaasmakers in Berlijn vertegenwoordigde.

Traditionele bereiding behouden

Om de traditionele bereiding en de authentieke smaak van de Boeren-Leidse kaas te borgen, werd in 2017 het Slow Food presidium Boeren Leyden Traditioneel opgericht. De Boeren-Leidse met de karakteristieke donkerrode korst is een van de drie traditionele Hollandse kazen, samen met de Goudse en de Edammer kaas.

Leidse kaas cruciaal voor de scheepvaart

Leiden had al in 1303 een kaasmarkt. In de Gouden Eeuw had de Leidse kaas een cruciale rol, omdat deze magere kaas ook in tropische temperaturen zeer lang houdbaar was. Daarmee was het de enige kaas die als proviand en handelswaar meegenomen kon worden op de lange zeereizen van VOC en walvisvaarders.