F

Eerste BoerenLeidse Blaarkopgraskaas 2019 gepresenteerd

Juli 2019 – Samen met collega Trees van Leeuwen (de Keizershof, Zoeterwoude) hebben we de eerste BoerenLeidse Blaarkopgraskaas van 2019 gepresenteerd aan Commissaris van de Koning Jaap Smit en de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

Theo Warmerdam en Trees van Leeuwen presenteren de eerste BoerenLeidse Blaarkopkaas 2019 aan de Commissaris van de Koning

Terwijl de Goudse graskaas al vanaf begin juni in de winkels ligt, blijft de BoerenLeidse graskaas dan nog minstens zes weken extra op de plank. Omdat de traditionele Leidse kaas wordt gemaakt van afgeroomde magere melk duurt het langer voor hij voldoende gerijpt en op smaak is.

Op de markt vragen veel klanten naar onze graskaas. Zelf laat ik de graskazen bij voorkeur zes tot acht maanden liggen, dan komen ze pas echt op smaak. Officieel zijn ze dan al belegen. De kaas en boter van grasmelk hebben de allerhoogste kwaliteit. Alleen kaas uit het weideseizoen kan zich ook kwalificeren voor de Boeren Leyden Traditioneel.

Niet eens zo lang geleden was de kaas van grasmelk trouwens ook de enige boerenkaas. Nog in mijn vaders tijd werd in de winter helemaal geen kaas gemaakt. De koeien gaven dan ook minder melk.

Bij de echte BoerenLeidse-met-Sleutels draait alles om rijpen. In de 17e eeuw gingen er jaarlijks miljoenen kilo’s van deze kaas mee op de grote schepen, als proviand voor de bemanning en om te verhandelen. De magere kaas smolt niet bij tropische temperaturen én was zelfs na twee jaar nog goed snijdbaar en eetbaar.