F

Recepten

De heerlijkste gerechten met BoerenLeidse kaas

Chefkok Joris Bijdendijk zweert bij licht getoast volkoren brood, dun belegd met oude BoerenLeidse kaas. Het beste excuus om jenever te drinken, aldus Ulrike Schmidt van Slow Food. En natuurlijk zijn er ook volop heerlijke recepten met BoerenLeidse kaas. We geven graag wat inspiratie!

Kaag kaaskroketjes

Ingrediënten: 175 g BoerenLeidse kaas, 30 g boter, 40 g bloem (gezeefd), 2 dl. melk, peper, selderijzout, 1 eetl. gehakte verse peterselie, bloem, 2 eieren, paneermeel, frituurolie

Rasp de BoerenLeidse kaas met een grove rasp. Smelt de boter in een steelpan. Laat hem helemaal uitgebruisen maar niet bruin kleuren. Bloem toevoegen en op een laag pitje al roerend tot een gladde bal maken (ong. 1 min.). Melk toevoegen en tot een gladde saus koken. Van het vuur halen en de geraspte BoerenLeidse kaas en de gehakte peterselie toevoegen en door roeren. Op smaak maken met peper en selderijzout. De massa goed af laten koelen in de koelkast. Roer de eieren los. Maak met een spuitzak kroketten, vom ze op 2 lepels zonder barstjes en scheurtjes. Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Nogmaals door het ei en weer door het paneermeel rollen en zorg dat de paneerlaag volkomen gesloten is. Frituurolie verhitten tot 180 graden. Kroketten goudbruin bakken en uit laten lekken op keukenpapier.

 

Witte koolrolletjes met BoerenLeidse kaas

Voorgerecht
Voor 4 personen: 8 witte kool bladeren, 8 reepjes BoerenLeidse kaas (1 bij 8 cm), boter, cocktailprikkers

Blancheer 8 mooie koolbladeren gedurende 2 minuten. Laat ze uitlekken en  afkoelen. Vul de koolbladeren met de reepjes kaas, rol deze op en steek ze vast met een cocktailprikker. Bak ze in de boter rondom bruin.

Aardappel-abrikozensalade

Bijgerecht
Nodig voor 2 à 3 personen: 700 g aardappelen, 500 g rijpe abrikozen of 1 blik op sap, 250 g BoerenLeidse kaas, 4 lenteuitjes, 1 eetl. witte

wijnazijn, 6 eetl. olie, peper, zout, 1 eetl. fijngehakte koriander.

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van ca. 1 cm. en kook ze in ca. 8 min. gaar in water met zout. Dompel intussen de abrikozen in tien tellen in kokend water, trek de velletjes eraf en verwijder de pit (of laat de abrikozen
uitlekken). Snij de abrikozen in partjes en de kaas in blokjes. Maak de lenteuitjes schoon en snij ze in ringetjes. Klop in een grote schaal een sausje van de azijn, olie en wat peper en zout. Laat de aardappelblokjes uitlekken en meng ze direct door het sausje. Laat de smaken iets intrekken. Meng de
abrikozen, de lenteuitjes en de blokjes kaas erdoor en bestrooi de salade met koriander. Serveer de salade bijvoorbeeld met Turks brood en tzaziki.

BoerenLeidse bleekselderijsalade

Bijgerecht
Voor 4 personen: 5 korte stengels bleekselderij, 300 g BoerenLeidse kaas, 2 eetl. maisolie, zout, peper, 1 eetl. citroensap, 1 theel. suiker, 2 eetl.  fijngehakte peterselie.

Was de stengels bleekselderij en ontdoe ze van de draden. Snijd de bleekselderij en BoerenLeidse kaas in smalle reepjes. Maak een sausje van olie, citroensap, zout, peper en suiker. Vermeng de saus met peterselie en BoerenLeidse kaas en schep het geheel goed door elkaar. De kruidige komijnsmaak en de knapperige bleekselderij maken deze salade tot een heerlijk licht lunchgerecht.

 

Yufka rolletjes van BoerenLeidse kaas

Voor 4 personen: 100 g (verse boeren) roomboter, 2 teentjes verse knoflook, 2-3 takjes verse oregano, 250 g geraspte BoerenLeidse sleutelkaas, 150 g geraspte rode bietjes (rauw), peper en zout, 1 pak yufka deeg (of filodeeg, koelvers bij Turkse supermarkt), groene sla (little gem of kropsla), 2 dl (verse boeren) karnemelk

Verwarm de oven voor op 220 graden. Smelt de boter. Pel en rasp de knoflook fijn. Rits de blaadjes van de takjes oregano en snij fijn. Meng in een kom de bietjes met 200 g van de geraspte kaas, de knoflook, 2/3 van de oregano en naar smaak wat peper en zout.

Leg een velletje yufkadeeg met de brede kant voor je op het aanrecht, bestrijk aan beide kanten lichtjes met wat gesmolten boter, verdeel over de lengte wat van de bietjes-kaasvulling en rol redelijk strak op. Leg het rolletje op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de rest van de rolletjes op dezelfde manier. De rest van het deeg kan evt. een paar dagen in de koelkast of tijd in de diepvries bewaard worden tot een volgend gebruik.

Bestrooi de rolletjes op de bakplaat met de rest van de geraspte kaas en laat in het midden van de hete oven in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig worden. Serveer warm.

Haal de sla blaadjes los, was en droog ze. Roer een romige dressing van de karnemelk en naar smaak wat peper, zout en oregano. Voeg naar smaak eventueel nog extra olijfolie toe. Serveer de rolletjes met de salade.

Recept van Nadia Zerouali bij het bezoek van Binnenstebuiten aan De Sophiahoeve

Leidse Kaasdoop

Voor 2 à 4 personen: 225 g geraspte belegen BoerenLeidse kaas, 2 dl. volle melk, 1 teentje knoflook, peper, nootmuskaat, 1 glaasje brandewijn of jenever, 1 eetl. maizena, evt. 1 eetl. citroensap, bruin boerenbrood (bijvoorbeeld zuurdesembrood van roggemeel en walnoten).

Verwarm de melk in een vuurvaste aardewerk schaal met handvat (caquelon) of in een pan met een dikke bodem. Draai het vuur laag en roer de knoflookpulp erdoor, na 1 minuut gevolgd door de kaas: roer deze er beetje voor beetje door (blijf echt voortdurend roeren) tot de melk alle
kaas heeft opgenomen en deze geheel is gesmolten. Proef even en breng op smaak met peper en nootmuskaat. Maak een papje van maizena, citroensap en de brandewijn of jenever en roer dit door de kaassaus. Door de maizena en het zuur verdwijnen eventuele klontjes. Zet de pan op een fel brandend theelicht of een fonduestel. Snijd het brood aan grove stukken, prik dan aan (fondue) vorken en dip naar hartelust in de kaasdoop. Natuurlijk kun je ook dippen met stukken groente, zoals bleekselderij of wortel.

De Hollandse versie van de Zwitserse kaasfondue. Wist u dat Kaasdoop wordt beschouwd als een authentiek Zuid-Hollands streekgerecht?

Cannelloni met gehakt, snijbonen en abrikozen

Ovenschotel
Voor 3 personen: 25 g boter, 6 gedroogde abrikozen, 300 g gesneden snijbonen, 50 g ontbijtspek in blokjes, 300 g (half om) gehakt, 2 eetl. rozijnen, 2 eetl. tomatenketchup, 1 ei, zout, peper, mespunt gemalen kardemon, ½ theel. oregano, 18 voorgekookte Cannelloni-pijpjes, 1 zakje witte saus, 4½ dl. melk, 1/8 ltr. crème fraîche, 75 g geraspte jonge BoerenLeidse kaas.

Vet een rechthoekige ovenschaal in met wat boter. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de snijbonen met de spekblokjes ca. 5 minuten op een hoog vuur. Neem de pan van het vuur. Kneed het gehakt met de stukjes abrikozen, de rozijnen, de tomatenketchup, ei, zout en peper naar smaak, de kardemom en de oregano. Meng de gebakken snijbonen en de spekjes door het gehaktmengsel. Gebruik een spuitzak om de cannellonipijpjes te vullen met het gehaktmengsel en leg ze in de ingevette ovenschaal.

Bereid de witte saus (voor ¼ ltr.) volgens de aanwijzingen op de verpakking met de aangegeven hoeveelheid melk, verdun de saus met de rest van de melk en de crème fraîche. Schenk de saus over de cannelloni en strooi de geraspte kaas erover. Dek de schaal af met folie. Bak de cannelloni ca. 25 minuten in het midden van de oven, verwijder de folie en laat de cannelloni in nog ca. 10 minuten een goudbruin korstje krijgen.

 

Roerbakrijst met prei en cashewnoten

Vegetarisch wokgerecht
Voor 2 personen: 150 g rijst, 2 dunne preien, 1½ eetl. olie, 75 g cashewnoten, 1 eetl. garam masala of 1 theel. kerrie, 100 g. geraspte
BoerenLeidse kaas, zout en peper.

Kook de rijst gaar. Snijd de prei in smalle ringen. Verhit ½ theel. olie en bak de cashewnoten. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Verhit de rest van de olie en roerbak de prei met de kerrie gedurende 3 minuten. Voeg de rijst toe en roerbak het geheel op hoog vuur tot de rijst door en door warm is. Breng
het geheel op smaak met zout en peper en schep de cashewnoten erdoor. Strooi vlak voor het serveren de kaas erover.

Ovenschotel met kabeljauw

Voor 4 personen: 100 g geraspte oude kaas, 600 g aardappelpuree, 400 g kabeljauwfilet, 200 g boerensoepgroente, 6 plakken BoerenLeidse kaas, 1 eetl. boter, 4 dl. melk, 1 ei, zout, peper

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de kabeljauwfilet in een diepe schaal en bestrooi de vis met peper en zout. Leg hierop de plakken BoerenLeidse kaas met daarop de soepgroente. Verdeel de aardappelpuree over de soepgroente en strooi hierover de geraspte kaas. Zet de schotel ca. 45 min. in het midden van de oven. Wordt de schotel te donker van kleur, dek ze dan af met aluminiumfolie (matte kant boven). Lekker met een frisse salade.

Boerenboterham met BoerenLeidse kaas

Besmeer een boterham met mosterd en beleg met oude BoerenLeidse kaas en dunne plakken augurk.

Tosti met katenspek en BoerenLeidse kaas

Voor 4 personen: 150 g katenspek, roomboter, 8 sneetjes brood, 8 plakken BoerenLeidse kaas, 3 tomaten, peterselie.

Bak het spek in wat boter knapperig. Besmeer de sneetjes met boter, beleg er 4 met spek en een plak BoerenLeidsekaas, en dek ze af met het overige brood. Bak ze in de hete boter met het deksel op de koekenpan aan weerszijde bruin. Garneer met plakjes tomaat en peterselie.

Hutspot met BoerenLeidse kaas

Een vegetarische variant op dit traditionele Leidse gerecht. Snijd 150 g BoerenLeidse kaas in kleine blokjes. Hak 75 g cashewnoten of hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze afkoelen. Roer de helft van de kaas en noten door de hutspot en strooi de rest er over.

Stamppot met BoerenLeidse kaas

Geef een twist aan een traditionele zuurkoolschotel of een Hollandse prei-stamppot: roer 125 g geraspte BoerenLeidse kaas door de puree. Of gebruik het in een witlofschotel.

Hebt u een favoriet gerecht met BoerenLeidse kaas? We horen het graag!