Traditie

Het ambachtelijk produceren van Boeren-Leidse kaas.      

Een unieke fotoreportage uit de vorige eeuw van opa Jan Warmerdam

Sommige tradities gaan gelukkig nooit verloren, neem nou het ambachtelijk bereiden van de Boeren-Leidse. Deze kaas, die al eeuwen lang in de omgeving van de Sleutelstad Leiden wordt gemaakt, wordt door kenners geroemd om zijn kenmerkende smaak
"Boeren-Leidse kaas" is oorspronkelijk een bijproduct van de boterbereiding. Na het onttrekken van de room aan de melk ten behoeve van de boterproductie resteerde magere melk, de zogenoemde ondermelk. De ondermelk werd aangewend voor de productie van magere kaas. De kaas uit de omgeving van Leiden werd bij uitstek bekend om zijn verfijnde smaak. Aan deze kaas werd komijnzaad toegevoegd en zo sprak men van Leidse Kaas.

Algemeen wordt aangenomen dat deze magere kaas onder andere gebruikt werd als proviandering voor de scheepvaart, zoals naar de oost en vele andere streken. De kaas liet zich door het lagere melkvetgehalte beter bewaren dan volvette kaas, vooral bij hoge temperaturen (de tropen).

De productie van Boeren-Leidse kaas is eeuwenlang van vader op zoon doorgegeven. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw is het originele productieproces bij Jan en Dirk Warmerdam (Sophiahoeve Warmond) door het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening op de gevoelige plaat vastgelegd. De foto's vormen een uniek document.

 Een_unieke_fotorapportage_uit_de_vorige_eeuw