Tips !!

Tips voor het bewaren van boter    
De boter van de Sophiahoeve is puur natuur, dus zonder toevoegingen, waardoor het alleen op kamertemperatuur goed smeerbaar is.
Als de boter op brood wordt gebruikt is het advies om een deel van het pakje buiten de koelkast
b.v. in een keukenkast te bewaren. (Buiten de koelkast is de boter minstens één week houdbaar.)
Gebruikt u de boter voor het braden van vlees dan kunt u het beste van de boter plakjes snijden en in plastic wikkelen en in de vriezer bewaren, zodat u iedere keer zo een plakje gebruikt of een deel ervan.

        Tips voor het bewaren van kaas
Kaas heeft enkele natuurlijke vijanden. Er groeien gemakkelijk schimmels op het snijvlak. Aangesneden kaas droogt uit en bij kamertemperatuur of iets daarboven ontstaan er vetdruppeltjes op het snijvlak of op de korst. De kaas gaat ‘zweten'. Een goede bewaring helpt om de kaas toch zo smakelijk mogelijk te eten.
Kelder ideale bewaarplaats snijdbare kaas
Een normale kelder is een ideale bewaarplaats. Een koelkast kan wel, maar door de lagere temperatuur komen de geur en smaak van kaas minder goed tot hun recht.
Bewaar de kaas in een schone, niet te vochtige omgeving.
Bij voorkeur bij een temperatuur van 12 tot 15 graden Celsius.
Snijd met schoon gereedschap, messen en kaasschaaf.
Maak de kaasstolp geregeld schoon.
Breng kaas niet in contact met schimmelkazen, brood, groenten of fruit.

 

Zachte kaas in de koelkast
Bewaar zachte kaas wel in de koelkast; haal hem er een half uur voor het gebruik uit.
Schimmels op kaas zijn ongevaarlijk. Ze horen bij kaas en ze groeien alleen aan het oppervlak.
Koop niet meer kaas dan nodig is.
Snijd niet steeds van hetzelfde snijvlak maar gebruik alle aangesneden delen.
Raak niet in paniek als er een klein schimmelvlekje op de kaas zit. Snijd het vlekje weg en de kaas is weer helemaal bruikbaar.
Bewaar de kaas in een schone omgeving, schimmels kunnen in een koelkast aanwezig zijn (let vooral op de rubber deurmanchet).

Kaasstolp voorkomt uitdrogen
In een lucht- en waterdichte verpakking droogt kaas minder uit, maar hij zal wat sneller schimmelen.
Een kaasstolp is een goede middenweg voor het bewaren van kaas.
Benut alle snijvlakken van het stuk kaas waar u van eet.

 

Bron http://www.boerenleidsekaas.nl