Nieuws

Twee burgemeesters op bezoek

Augustus 2018 - Burgemeesters Henri Lenferink (Leiden) en Emile Jaensch (Oegstgeest) brengen een bezoek aan de Sophiahoeve. Om de blaarkop als levend erfgoed van de Leidse regio te behouden, hebben ze een jubileumsubsidie van Fonds1818 beschikbaar gesteld voor het project Red de Blaarkop. In dat kader onderzoeken we hoe we meer blaarkoppen terug in de weilanden kunnen krijgen door vraag en aanbod te versterken. (Lees meer)

Joris Bijdendijk (RIJKS): 'De beste boter ter wereld'

Juli 2018 - Bij Jinek houdt Joris Bijdendijk (chefkok van RIJKS in Amsterdam) zijn pleidooi voor Nederlands culinair erfgoed. "Als kok wil ik gewoon het lekkerste. Ik wéét gewoon dat de Leidse boter van blaarkopkoeien de lekkerste boter ter wereld is." (Lees meer)


'Fosfaatwet funest voor oude rassen'

Januari 2018 - Blaarkoppenboer Theo Warmerdam en Lakenvelderhouder Fernand de Willigen en een coalitie van organisaties uit de Leidse regio willen met een petitie voorkomen dat zeldzame koeienrassen door de nieuwe fosfaatwet uit het Nederlandse landschap verdwijnen. (Lees meer)

Boeren en organisaties in regio starten actie 'Red de Blaarkop'

Januari 2018 - Een coalitie van organisaties en boeren uit de Leidse regio springt met de actie 'Red de Blaarkop' in de bres voor zeldzame oud-Hollandse koeienrassen. De nieuwe fosfaatwet die op 1 januari 2018 van kracht wordt, vormt een ernstige bedreiging voor de inmiddels zorgelijk kleine populaties van onder meer Blaarkoppen en Lakenvelders. (Lees meer)

Boeren Leyden Traditioneel: nieuw SlowFood Presidium

Juni 2017 - Op zondag 25 juni 2017 is in Amsterdam het nieuwe Presidium voor de Boeren-Leidsekaas gepresenteerd. Op een Slow Food netwerkbijeenkomst was naast ruimte voor een markt en een lunch ook de presentatie van het nieuwe Presidium. (Lees meer)

Boerenkaas maken op lijst immaterieel erfgoed

Februari 2017 - Boerenkaas maken staat nu ook op de lijst met immaterieel erfgoed. Alle Boerenkaasmakers hebben zich verenigd om de plaatsing van hun traditie op de Inventaris Immaterieel Erfgoed van de grond te krijgen. En met succes, dus. De Boerenkaasmakers zien hun leven en werk niet alleen als iets wat ze al lang doen, maar juist ook als iets dat ze dóór willen geven. Daar zetten zij zich gezamenlijk voor in. Ze houden hun traditie eigentijds en levend. (Lees meer)

De Sophiahoeve wint Cum Laude prijs 2016

Maart 2016 - De Boerenkaas van Theo Warmerdam van De Sophiahoeve uit Warmond is verkozen tot de lekkerste Boeren-Leidse met sleutels. Omdat zijn Boeren-Leidse kaas ook nog eens de meeste punten scoorde van een aantal categorieën samen, is Warmerdam bovendien ‘groepswinnaar overige kazen’. De winnende kaas van Warmerdam is volgens de jury van smaakdeskundigen ‘mooi van structuur, mooi in balans en prettig tintelend op de tong’. Vandaag werden alle winnaars Cum Laude 2016 in Kamerik bekendgemaakt en gehuldigd. (Lees meer)