Kaas

De melk van onze Blaarkopkoeien wordt op uiterst zorgvuldige wijze gewonnen. Het ochtendmaal wordt in de kaaskuip gekoeld en bewaard, de avondmelk wordt eraan toegevoegd en de volgende ochtend wordt de bovengekomen room afgeschept met een speciale roomschep.

Daarna begint het kaasmaken. Kaasmaken is niet meer dan het houdbaar maken van de voedzame bestanddelen in de melk. De melk wordt verwarmd tot 29 graden C stremtemperatuur. Er wordt lebstremsel en zuursel (karnemelk) aan toegevoegd. Na ongeveer 30 minuten is de melk dik en kan er gesneden worden. Nu ontstaat er wrongel en wei, die wordt afgetapt. De overgebleven wrongel wordt gewassen en geroerd tot ze rijp genoeg is om in de kaasvaten gedaan te worden. Dan gaan de vaten onder de pers.

‘s Avonds worden de kazen uit het vat gehaald, ze zijn dan tonvormig en gaan onder de zakpers. Hier wordt het beeldmerk in de korst gedrukt. Dit zijn twee gekruiste sleutels van het wapen van de stad Leiden. Ook krijgen ze dan de karakteristieke vorm, de rechte hoeken. Na 4 dagen pekelen komen de kazen in de opslag om te rijpen en worden ze voorzien van de roodbruine kaascoating.

 

Lees meer op www.boerenleidsekaas.nl


Doordat wij onze kaas nog op traditionele wijze bereiden, dus handmatig ontromen en aanzuren met karnemelk, is ze opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food.

 

Tijdens regionale kaaskeuringen vallen wij geregeld in de prijzen. De kroon op ons werk was het winnen van de wisselbeker van de Vereniging  van BoerenLeidsekaasmakers in januari 2011, 2012, 2013 en 2014.

 

                    

 

                
de Warmerdammer                           de Warmerdammer
Boeren Leidse met sleutels               30+ zonder komijn                         

  


In de krant: Unieke kaas van Blaarkopkoeien (Leidsch Dagblad, 3 januari 2009)