Europees beschermd streekproduct

De Boeren-Leidse met sleutels heeft in 1997 de Europese Beschermde Oorsprongsbenaming verkregen, als een van de weinige Nederlandse streekproducten. 

In 1992 heeft de Europese Gemeenschap waarderings- en beschermingssystemen in het leven geroepen voor geografische benamingen. De logo's hierbij zijn bedoeld om de herkenbaarheid van de producten bij de Europese consument te vergroten en de echtheid te garanderen.

De Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B.) wordt verleend aan producten waarvan de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. De term BOB is van toepassing voor bepaalde catagorieen levensmiddelen en landbouwproducten zoals b.v. vlees, zuivelproducten, honing, olijfolie etc.

Dit betekent dat de productie en herkomst wordt gecontroleerd, zodat de concument weet wat hij koopt en waar het vandaan komt. De Europese Unie wil de concument garanties bieden door het vastleggen van een beschrijving van de te gebruiken grondstoffen en de wijze van bereiding. De Beschermde Oorsprongsbenaming wordt in het algemeen toegekend aan exclusieve producten van hoge kwaliteit.