2016

De Sophiahoeve: lekkerste Boeren-Leidse met Sleutels

De Boerenkaas van Theo Warmerdam van De Sophiahoeve uit Warmond is verkozen tot de lekkerste Boeren-Leidse met sleutels. Omdat zijn Boeren-Leidse kaas ook nog eens de meeste punten scoorde van een aantal categorieën samen, is Warmerdam bovendien ‘groepswinnaar overige kazen’. De winnende kaas van Warmerdam is volgens de jury van smaakdeskundigen ‘mooi van structuur, mooi in balans en prettig tintelend op de tong’. Vandaag werden alle winnaars Cum Laude 2016 in Kamerik bekendgemaakt en gehuldigd.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat bijna 30 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed en kloppend verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.

Op 7 maart beoordeelden professionele keurmeesters de kazen en andere zuivelproducten. Bij deze ‘technische keuring’ wegen ‘geur’ en ‘smaak’ het zwaarst, maar ook het uiterlijk en de ‘consistentie’ zijn belangrijk: hoe ‘voelt’ het product in de mond? Is de kaas lekker smedig? Zijn de gaatjes mooi verdeeld over de kaas? Is de yoghurt mooi glad, de karnemelk niet te dun of juist te dik? De boter glad en goed smeerbaar? Voor zuivelproducten is bovendien de pH (zuurtegraad) een belangrijke graadmeter. Vervolgens zijn alle producten die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan op 8 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 32 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

De kaas van De Sophiahoeve kreeg 88 punten van de kaaskeurmeesters tijdens de technische keuring, de smaakdeskundigen gaven het cijfer 9,1. De hoge score van de jury van smaakdeskundigen, maakte dat Theo Warmerdam zich niet alleen ‘winnaar Boeren-Leidse met sleutels, maar ook nog eens ‘groepswinnaar overige kazen’ mag noemen.

Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 10 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en in een aantal supermarkten.