2015

De Sophiahoeve landelijk winnaar Cum Laude 2015 met Boeren-Leidse kaas

De kaas van de Sophiahoeve (Warmond) is verkozen tot de lekkerste Boeren-Leidse kaas. De keurmeesters gaven in de technische keuring 91 punten voor deze Boeren-Leidse kaas met sleutels, de smaakdeskundigen gaven gemiddeld een 9,6. Deze kaas is een mooi stukje vakwerk, echt een topper onder de Boeren-Leidse kaas. De kaas biedt volop avontuur, is lekker pittig met een heel plezierig bittertje en een lekkere geur, ook dankzij de heerlijke komijn.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.

De kazen zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

De Boeren-Leidse kaas van De Sophiahoeve werd door de kaaskeurmeesters en smaakdeskundigen zo goed beoordeeld, dat dit de eerste prijs opleverde. Vorig jaar viel De Sophiahoeve ook al in de prijzen; toen mocht Theo Warmerdam zich met zijn boerenboter de maker noemen van het allerlekkerste zuivelproduct van de boerderij. Die boter viel dit jaar trouwens ook weer uitstekend in de smaak bij de jury van smaakdeskundigen en eindigde met een 8,8 op de derde plaats.

Andere categorieën in de landelijke Cum Laude verkiezing zijn onder andere ‘Goudse Boerenkaas’ (deze soort wordt op ruim 90% van de 253 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt), kruidenkaas, geitenkaas en ‘kaas met een verhaal’. Alleen in deze laatste categorie bepaalt niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij wie de winnaar is. Ook zuivelproducten als boerenkarnemelk, -boter en –yoghurt maken kans op een prijs.

Dit jaar waren er maar liefst 185 deelnemende producten van de boerderij.

Fotoverslag Cum Laude verkiezing kaas en zuivel

 

Voor het vijfde jaar op rij

Tijdens de jaarlijkse winterkeuring van de Vereniging van Boeren Leidse kaasmakers, 26 februari 2015,was de kaas van De Sophiahoeve van de hoogste kwaliteit. De jonge Leidse behaalde met 94 punten,van de 100, de eerste prijs. De oude Leidse was met maar liefst 95 punten ook eerste. Samen goed voor de eerst plaats in het totaalklassement en dat voor het vijfde jaar op rij.