2014

De Sophiahoeve landelijk winnaar Boerderijzuivel Cum Laude met lekkerste boerenboter

De Boerenboter van Zuivelboerderij De Sophiahoeve te Warmond is verkozen tot de lekkerste Boerderijzuivel van 2014. De boerenboter van De Sophiahoeve werd beloond met een 9,5 en door de smaakdeskundigen in de jury omschreven als een bijzondere boter met een heerlijke geur, zacht grassig, smeuïg en fijn van smaak.

De Cum Laude verkiezing van de allerlekkerste Boerenkaas en andere kaas/ zuivel van de boerderij is het jaarlijkse hoogtepunt in de boerderijzuivelbranche. Boerderijzuivel - inclusief kaas - is de passie van elke zelfzuivelende boer(-in) en van fijn proevend Nederland.
Boerenkaas is door de Europese Unie erkend en beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen kaas die echt op de boerderij bereid is op de authentieke, traditionele wijze, zoals dat eeuwen geleden al gebeurde, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten. Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren' voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten. Op de zuivelboerderij is de gehele keten, van melkvee tot eindproduct, in één hand. Het keurmerk is een initiatief van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders en voor het gebruik gelden strenge regels, uiteraard ook voor kwaliteit en hygiëne.

Tijdens een uitgebreide proeverij door smaakdeskundigen op 1 april jl. bleek de boerenboter van Theo Warmerdam van De Sophiahoeve het lekkerste product in de categorie ‘boerderijzuivel'. Tussen alle andere prachtige producten, schoot de boerenboter er uit; de jury bleef de boter roemen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de eeuwenoude traditie: al meer dan 200 jaar lang wordt er door de familie Warmerdam kaas en boter gemaakt. Het recept voor de boterbereiding is zodanig traditioneel dat de boerenboter van De Sophiahoeve is opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food. De melk is afkomstig van koeien van het ras ‘Groninger Blaarkop', een bijzonder en sterk ras, een sieraad in het landschap.
Dit jaar waren er maar liefst 182 deelnemende producten van de boerderij. Een overzicht van de boeren die het podium behaalden:
Goudse Boerenkaas:
Hoeve Waterrijk, Rijpwetering
Jaap en Lineke de Bruin, Bodegraven
De Spruithoeve, Oudewater
‘Andere Kazen van de Boerderij': Kaasboerderij de Hooiberg, Bladel
Kaas met een Verhaal: Kaasboerderij De Vierhuizen, Zoeterwoude
Boerderijzuivel: de boerenboter van De Sophiahoeve, Warmond.

Alleen in de categorie ‘Kaas met een Verhaal' bepaalt niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het ‘verhaal' van de boerderij wie de winnaar is.