Nieuws

Op Zondag 25 juni 2017 is in Amsterdam het nieuwe Presidium voor de Boeren-Leidsekaas gepresenteerd. Op een Slow Food netwerkbijeenkomst was naast ruimte voor een markt en een lunch ook de presentatie van het nieuwe Presidium.
Een Presidium is een samenwerking van producenten van een ambachtelijk product onder Slow Food vlag.
De productie vindt plaats volgens een door Slow Food goedgekeurd protocol waarbij ambachtelijkheid, authenticiteit en smaak voorop staan.

Dossier

Na ons besluit om een Presidium op te richten voor de Boeren-Leidsekaas is Martin Warmerdam (broer van Theo) aan de slag gegaan om een dossier samen te stellen waarin vooral de productiewijze en de gewenste eigenschappen van de kaas zijn weergegeven. Dit vergde veel afstemming met Slow Food. Martin Warmerdam heeft hiervoor overleg gepleegd met Marjolein Kooistra die nauw betrokken was bij de oprichting van het Presidium voor de Boeren Goudse Oplegkaas en ook jarenlang coordinator is geweest voor dit Presidium vanuit Slow Food. Dit dossier diende voorgelegd te worden aan Slow Food Nederland en goedgekeurd te worden door Slow Food Internationaal in Italie. Dit is inmiddels allemaal gebeurd.

Presentatie

Tijdens de presentatie hield Martin Warmerdam een korte inleiding over de geschiedenis van de Boeren-Leidsekaas en over de totstandkoming van het productieprotocol voor Slow Food. Aansluitend werden de kazen van een drietal producenten ter plekke gekeurd door keurmeesters Tineke van der Haven en Harry Schonewille. Zij gaven een toelichting op de keuring voor de aanwezigen. Alle drie de kazen bleken ‘Slow Food waardig‘ te zijn en kunnen dus onder de nieuwe naam verkocht worden. De kazen van deze drie producenten : Theo Warmerdam, Boris en Ellen Heemskerk en Trees van Leeuwen bleken op onze winterkeuring in januari te voldoen aan de strenge Slow Food eisen zoals vastgelegd in het dossier. Zij zijn de eerste producenten die nu Boeren-Leidsekaas onder de nieuwe Presidiumnaam "Boeren Leyden Traditioneel" op de markt kunnen brengen.

Italie

Tot slot werd het nieuwe promotiemateriaal gepresenteerd en werden de eerste kazen voorzien van een vloeietiket. De kaas was direct te koop voor de aanwezige Slow Food leden. In september 2017 zal deze Presidiumkaas worden gepresenteerd op de internationale Slow Food beurs voor kaas in Bra in Italie. In Nederland zal de kaas op de markt worden gebracht door een drietal kaashandelaren. Meer informatie staat in
Foto's van deze middag vindt u op deze pagina...

 


Boerenkaas maken op lijst immaterieel erfgoed


Wij hebben sinds kort ook een nieuwe Facebook site, volg ons om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, leuke foto's, en nog meer. www.Facebook.com

 

De Boerenkaas van Theo Warmerdam van De Sophiahoeve uit Warmond is verkozen tot de lekkerste Boeren-Leidse met sleutels. Omdat zijn Boeren-Leidse kaas ook nog eens de meeste punten scoorde van een aantal categorieën samen, is Warmerdam bovendien ‘groepswinnaar overige kazen’. De winnende kaas van Warmerdam is volgens de jury van smaakdeskundigen ‘mooi van structuur, mooi in balans en prettig tintelend op de tong’.

Vandaag werden alle winnaars Cum Laude 2016 in Kamerik bekendgemaakt en gehuldigd.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat bijna 30 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed en kloppend verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.

Op 7 maart beoordeelden professionele keurmeesters de kazen en andere zuivelproducten. Bij deze ‘technische keuring’ wegen ‘geur’ en ‘smaak’ het zwaarst, maar ook het uiterlijk en de ‘consistentie’ zijn belangrijk: hoe ‘voelt’ het product in de mond? Is de kaas lekker smedig? Zijn de gaatjes mooi verdeeld over de kaas? Is de yoghurt mooi glad, de karnemelk niet te dun of juist te dik? De boter glad en goed smeerbaar? Voor zuivelproducten is bovendien de pH (zuurtegraad) een belangrijke graadmeter.

Vervolgens zijn alle producten die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan op 8 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 32 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

De kaas van De Sophiahoeve kreeg 88 punten van de kaaskeurmeesters tijdens de technische keuring, de smaakdeskundigen gaven het cijfer 9,1. De hoge score van de jury van smaakdeskundigen, maakte dat Theo Warmerdam zich niet alleen ‘winnaar Boeren-Leidse met sleutels, maar ook nog eens ‘groepswinnaar overige kazen’ mag noemen.

De hoofdcategorie in de landelijke Cum Laude verkiezing is ‘Goudse Boerenkaas’ (deze soort wordt op ruim 90% van de 249 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt). Concurrenten binnen ‘overige kazen’ waren kruidenkazen, oude Goudse Boerenkaas, geitenkaas en niet-rauwmelkse Goudse kazen. Ook zuivelproducten als boerenkarnemelk, boerenboter en boerenyoghurt maken kans op een prijs.

Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 10 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en in een aantal supermarkten.

Op zaterdag 19 maart krijgen fijnproevers de ultieme kans om de winnende Cum Laude producten te proeven en in gesprek te gaan met de makers ervan: ‘Ontmoet de Boer en Proef Cum Laude’. ‘Ontmoet de Boer en Proef Cum Laude’ vindt plaats in de Fenix Food Factory aan de Veerlaan 19D, 3072 AN in Rotterdam. Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.