Blaarkoppen

De Blaarkop is een zwarte of rode koe, met witte kop en karakteristieke 'blaren' rond de ogen. Deze blare coe werd al genoemd in de oudste Nederlandse literatuur in de 13e eeuw. De koe is ook te zien op schilderijen van beroemde Hollandse meesters, in musea overal ter wereld. Vanaf de 17e eeuw stond de Blaarkop massaal in de polders rond Leiden, toen bleek dat haar melk de allerlekkerste kaas en boter gaf. En ook het vlees werd van oudsher geroemd om de verfijnde smaak. 

Bedreigd oud-Hollands runderras

Vanaf 1980 kozen veruit de meeste boeren voor de Holsteiner, die meer melk geeft. De Blaarkop is nu een bedreigd oud-Hollands runderras: nog slechts 1.600 staan er geregistreerd in Nederland. Meer informatie over de blaarkop: www.blaarkopnet.nl, de website van de Blaarkopvereniging. 

Korte reportage: de Blaaropkop en de Bollenstreek

Lokale omroep Nens maakte in 2010 een reportage over de historie van de Blaarkop in de Bollenstreek:

Ook te zien via Youtube

Erkend Fokcentrum

Jarenlange inzet voor het behoud van het inmiddels zeldzaam geworden ras van de Blaarkopkoeien, heeft de Sophiahoeve het predikaat Erkend Fokcentrum van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen opgeleverd.

Van grupstal naar moderne loopstal

Oorspronkelijk stonden de koeien in de grupstal achter de boerderij. In 2010 werd een moderne loopstal met ligboxen in gebruik genomen in de Hemmeerpolder.

De oude stal                                           Jonge stieren

         

Blaarkoppen voor de nieuwe loopstal (25 oktober 2010)

De nieuwe loopstal